Az állati zsiradékok egy részének kiváltásában a leghasznosabb segítségedre a növényi olajok vannak, ezek közül is elsősorban a széles felhasználhatóságuknak és kedvezőbb árfekvésüknek köszönhetően a kókuszolajnak és az olívaolajnak.

A kókuszolaj ilyen mértékű terjedésének egyetlen oka lehet, hogy tényleg egészséges! Számtalan pozitív előnye van a fogyasztásának, de ami még jobb, hogy gyönyörű bőrt és hajat is képes varázsolni Neked. Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy pontosan mik ezek a pozitív tulajdonságok.

A kókuszolajat közepes szénláncú zsírsavak alkotják, ez teszi lehetővé, hogy hő hatására ne roncsolódjon a szerkezete, így az ételkészítések során többször fel tudod használni. Magasabb árát ez egyből tudja kompenzálni, továbbá a hevítés során nem jönnek létre benne transzzsírsavak, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek, így a hőkezeléssel készült ételekhez a legalkalmasabb a kókuszolaj. De nem csak ebben merül ki a kókuszolaj egészségmegőrző hatása.

A kókuszolajjal készült ételek nemcsak táplálóak, de kímélőek is, hiszen nem terhelik meg az emésztést, mivel kedvező zsírsavszerkezete miatt tökéletesen felszívódik. A  közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok, mint amilyen a kókuszolaj is, közvetlenül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein, nem vesznek részt a zsíranyagcserében, így zsírpárnává sem tudnak alakulni, tehát a kókuszolajjal készült ételektől biztosan nem fogsz elhízni. E kedvező tulajdonsága miatt nem kell epesav az emésztésükhöz, azok is könnyen emésztik, akiknek a hasnyálmirigye nem termel elegendő lipázt (emésztőenzimet), ezért kerülniük kell a zsíros ételek fogyasztását.

Említésre méltó, hogy egészséges életmód mellett fogyást is elérhetsz vele, hiszen anyagcseregyorsító hatással is rendelkezik, illetve mivel tized annyi kalóriát tartalmaz, így a jóllakottság-érzetet kevesebb kalóriabevitellel is elérheted.

És ha még mindig nem győztünk volna meg, hogy használj kókuszolajat! J

A kókuszolaj laurinsavtartalmának köszönheti, hogy antibakteriális és gombaölő hatással is rendelkezik. Ez egy közepes láncú triglicerid, mely közel a felét teszi ki a zsírnak. Megtalálható az anyatejben, mely a baba erős immunrendszerének kialakításáért is felelős. Bizonyítottan hatásos az influenza és a herpesz vírus ellen is. Fontos megjegyezni, hogy mindezen tulajdonságai ellenére a bélflóra jótékony baktériumait nem bántja.

Lábgomba és Candida-gomba túlszaporodás esetén is ajánlott.

Mindezek mellett felhasználhatod sebgyógyításra is, hiszen felgyorsítja az újrahámosodási folyamatokat, növeli az antioxidáns enzim aktivitást és serkenti a kollagén térhálósító mechanizmust a megjavított szöveten belül.

Segítségedre lehet akkor is, ha nehezebben nő a hajad, ugyanis serkenti a haj növekedését (elfogyasztva fejti ki ezt a hatást), illetve külsőleg alkalmazva hajad fényességéhez járul hozzá. Az olaj ezen túl hidratálja a fejbőrödet, természetes segítség lehet a fejbőr egyes betegségei esetén- így például segíthet a korpás fejbőrön is. Sőt, még a kopaszodás ütemét is lassíthatja, mivel általános ápolást ad mind a fejbőrödnek, mind a hajadnak.

Összefoglalva a kókuszolaj pozitív hatásait, mindenképp érdemes váltanod. Külsőleg és belsőleg egyaránt ki fogsz cserélődni, ha elkezded használni. Ha esetleg eddig azért nem próbáltad, mert nem szereted a kókusz ízt, ettől sem kell tartanod, hiszen a terméknek teljesen semleges az íze.  Próbáld ki Te is!

Sz. Vivi

Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök