A mai napig emlékszem a legkisebb királylány meséjére, aki úgy szerette édesapját, mint a sót. (mintha csak rólam írták volna :)) Aki nem ismerné a történetet, annak elárulom, hogy a király nagy haragra gerjedt, hogy ilyen közönséges dologhoz hasonlítja a hozzá fűzött érzéseket és kiutasította a birodalmából.

Ha ez az öreg király tudta volna, hogy milyen értékes, fontos, ősi orvossághoz hasonlította a szeretetét a legkisebbik lánya, biztosan máshogyan cselekedett volna.

A só egy igen régi természetes képződmény. A középkorban az ára az arannyal vetekedett, azok a városok, ahol megtalálható volt, gazdagok és erősek voltak, ott a kereskedelem a virágkorát élte. Fizetőeszközként tekintettek rá, áldozati ajándék volt az isteneknek.

A Föld összes sója alapvetően az óceánokból származik. Tudósok kutatták, hogy a tengerek, óceánok hogyan váltak sóssá és a mai napig az az elfogadott tény, hogy ezek a vizek alapvetően sósak voltak.

Na de térjünk rá a sónak az egészségre gyakorolt pozitív hatásaira. Itt szeretném leszögezni, hogy csak a TERMÉSZTETES EREDETŰ, BÁNYÁSZOTT VAGY TENGERI SÓRÓL van szó! Nem a csomósodás-gátlóval kezelt, káliumozott, finomított, jódozott, egyéb adalékanyaggal mesterségesen „feltuningolt” változatról!

Tehát a só minden élőlény számára LÉTFONTOSSÁGÚ! A szervezetünk vízháztartását a kálium, a víz és a só szabályozza. A napi kellő vízmennyiség (minimum 2 liter) elfogyasztásának fontosságáról mindenki tud, bár sokan szeretnek megfeledkezni róla. Mindennapi étkezéseink során kellő mennyiségű káliumhoz is jut a szervezetünk, mert ez az elem szinte minden zöldségben, gyümölcsben és húsban megtalálható. Ezzel szemben, ezek a fontos élelmiszerek sót alig tartalmaznak, ezért is fontos a MINŐSÉGI só pótlása a szervezetünknek. Testünkben a sejteken belül és azon kívül található folyadék. Egészségünk miatt fontos, hogy mindkét helyen meglegyen az egyensúlyi állapot. Ezt biztosítani úgy tudjuk, hogy elegendő vizet fogyasztunk, sok zöldséget, gyümölcsöt veszünk magunkhoz, végül pedig hogy TERMÉSZETES SÓT használunk.

A természetes sóknak csodás jótékony hatásai vannak:

  • Szabályozza a vízháztartást
  • Segít a libidó megőrzésében
  • Fontos az izomzat és erőnlét fenntartásához, megakadályozza az izomgörcsöket
  • Szükséges az emésztéshez, a tápanyagok jobb felszívódását segíti
  • Szükség van rá a csontozat erősítéséhez, mert egyes esetekben a csontritkulás a só és a víz hiányára vezethető vissza
  • Sportolás előtt növeli a tüdő kapacitását, gátolja a túlzott izzadást
  • Megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől
  • Megakadályozza a túlzott nyáltermelést, mely tünet pontosan a sóhiány miatt léphet fel
  • Szerepet játszik a jó közérzetünk fenntartásában, mert szerepet játszik szervezetünk melatonin és seratonin szintjének konstans fenntartásában. Ezek is felelnek a pozitív gondolatainkért, a helyes önértékelésért, tehát közvetetten is, de befolyásolja a személyiségünket. Ezért szükséges a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében.
  • A só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez, melyre szükségük van
  • Fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti ingerület-átvitelben, és az információ feldolgozásában
  • Nyelvre téve megállítja a száraz köhögést
  • Felszakítja a lerakódott váladékot hurut és arcüreggyulladás esetén
  • Meglágyítja a nyálkát a tüdőben (asztma, emfizema- tüdőtágulat, mukoviszidose), tisztítja a hörgőket, segít a slejm felszakításában
  • Szükség van rá a rák megelőzésében és kezelésében, ugyanis a rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a vérmennyiség megnövekedik a só jelenléte miatt, akkor a vérrel az oxigén minden sejtünkhöz eljut. Így az immunsejtek eljutnak a rákos sejtbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszerünket!
  • Alvászavaroknál is segítségünkre lehet, mert természetes altatószer
  • Asztmások figyelem! Nektek kifejezetten káros a sok kálium bevitele! A magas káliumtartalmú gyümölcsöket (banán, narancs, stb.) érdemes kicsit megsózva fogyasztani, hogy a nátrium-kálium egyensúly megmaradjon! Asztmás rohamnál jótékony hatása van 2-3 pohár víz bevitelének és utána a nyelvre tett csipetnyi sónak!
  • Ha zavar a tokád, akkor is segítségedre lehet a só!
    Ugyanis a toka kialakulása is visszavezethető a sóhiányra.
  • Cukorbetegeknek is fontos a kellő mértékű sóbevitel, mert segít a vércukorszintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin-szükségletet. E mellett csökkenti a szem és az erek károsodását.
  • Szabályozza a vérnyomást és csökkenti a szívritumus-zavarokat.
  • Vesénknek is szüksége van rá, hogy az elsavasodás folyamatát megelőzze
  • Védi az agysejteket és testünk többi sejtjét is az elsavasodás veszélyétől.
  • Számos terápia épül a sóra, mint nélkülözhetetlen gyógyító anyagra.

Remélem ezzel a cikkel sikerült rávilágítanom, milyen fontos szervezetünk számára, hogy tiszta, természetes, minőségi sóval lássuk el, és szeressük úgy, mint a legkisebb királylány az édesapját. 🙂

Nálunk is találsz minőségi kősókat.

Parajdi só:

https://legyegeszseges.hu/webshop/elelmiszerek/termek-fajtak/izesitok/so/nature-cookta-parajdi-so-1000g/

Himalája só:

Illetve vegytisztaságú nátrium-chloridot:

Vegytiszta NaCl:

https://legyegeszseges.hu/webshop/elelmiszerek/termek-fajtak/izesitok/so/floravita-tiszta-so-nacl-vegytiszta-etkezesi-bioso-1000g/

 

Szép napot!

Andi