Elsőnek talán mindenkinek a közelmúltban már ismertté vált Kurkuma jut eszébe, mely tényleg hatásos ízületvédő fűszer, de én most nem erre gondoltam.

Ugyanis létezik Kelet-Indiában egy ősi gabona, melyet még nem ért el a génmódosítási láz és a hibridizálást is elkerülte. Már Krisztus előtt is ismerték és termesztették Németország területén is.

Hogy mi ez az ősi kultúrnövény? Ez bizony a BARNA KÖLES!

Azért becsülöm ilyen nagyra, mert sokaknak adta már vissza a mozgás szabadságát. A benne lévő ásványi anyagok olyan finom formában vannak, mintha csak az emberi szervezet számára tervezték volna őket, játszi könnyedséggel szívódnak fel és épülnek be a sejtjeinkbe.

A barna köles esetében is a hatóanyagok többsége a külső héjban található, mely nélkül tizedére csökken, ezért nem érdemes a sima arany kölest választani helyette. A pehely ugyan jó megoldás, de a gőzöléses eljárás során ez is veszít a vitamintartalmából. A leghatásosabb az őrlemény.

Megtalálható benne a fluor, kén, foszfor, vas, magnézium, kálim és cink. Jelentős mennyiségű B1, B2, B6, B17, pantoténsavat tartalmaz, így kiválóan nyugtatja néha pattanásig feszült idegeinket.

Mindössze 100g kölesben található:

  • 550mg kovasav
  • 6,8mg vas
  • 0-6mg fluor
  • 3mg nátrium
  • 170mg magnézium

 

Egyedülálló módon a barna köles képes kiválasztani salakanyagként a szervezetünkben feleslegesen bevitt vitaminokat, sőt kiegyenlíti az ásványianyag szintünket is.

Orosz tudósok már bebizonyították, hogy minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen a kovasav, melynek kiemelkedő forrása a barna köles.

Biztosítja a csontváz szilárdságát, a bőr rugalmasságát és a haj egészséges szerkezetét. Mivel növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló képességét, így sokat segíthet hörgőgyulladás vagy asztma esetén is. Jótékony hatással lehet még, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, vérellátási zavarok, ekcéma és allergiás tünetek kezelésében.

Véleményem szerint csonttörés esetén akár kötelezővé is tehetnék a fogyasztását, hogy felgyorsítsuk a regenerálódást.

Megfigyelték, hogy rendszeres köles fogyasztás mellett a hólyaggyulladás is gyorsabban gyógyul.

Ugyancsak a benne lévő kovasavnak köszönhetően megakadályozza az érelmeszesedést, visszaadja az erek rugalmasságát így javítja a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Az érelmeszesedést is megállítja.

Egy-két kiskanállal fogyasszunk naponta 2-3-szor! Belekeverhetjük a reggeli joghurtba vagy napközben gyümölcsturmixba, gyümölcslébe.

Felejtsük el a rossz berögződést, mely szerint a köles csak a madarak elesége és tegyük a mindennapi étkezéseink szerves részévé! Gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ha mást nem, akkor teszteld a nagyidon és aztán ne lepődj meg, ha legközelebb a sétabot a sarokban marad! 😛

Nálunk itt találod és még most akciós is: https://legyegeszseges.hu/webshop/egeszsegorzo-ajanlatok/ursaat-barna-vadkolesliszt-500g/

 

Légy Egészséges!

Nóri