Azzal mindenki tisztában van, hogy a medencéket sokan használják, ezért annak vizét fertőtlenítik. Esetek többségében erre a célra klórt használnak. Akinek nincs felszerelve az egész lakása víztisztító berendezésekkel, annak a bőre már hozzászokott a folyamatos klórral való érintkezéshez. Minél melegebb van, annál több klór jut a bőrünkön keresztül a szervezetünkbe (a tüdőnkbe jutó klórgázt nem is említve).

Kémiaórán azt tanultuk a klórról, hogy sárgászöld színű, erősen mérgező kétatomos gáz. Erős oxidálószer.

Klórgáz mérgezésének tünetei: Égő érzés az orrban és a torokban, mely köhögéssel és légzési nehézséggel jár, szembe kerülve égő, szúró fájdalom érzést és könnyezést okoz. A nedves bőrön akár kis hólyagok is keletkezhetnek sőt, ha ekcémád van vagy pikkelysömörtől szenvedsz, akkor azt is súlyosbíthatja.

A strandokon még nagyobb mennyiségben található klór a vízben, amit a saját bőrömön is megtapasztaltam a hétvégén. Furcsa érzés volt, hogy a medencében csak annyit éreztem, hogy a bőröm szárad, de mihelyt beindult a pezsgés, rögtön elkezdte valami csípni a szemem. Most már tudom, hogy az elpárolgó klórgáz irritálta a szemeimet.

Mit tehetünk, ha nem akarunk a nyári kánikulában a négy fal között megfőni?

  1. Válasszunk természetes vizeink közül. Folyók, tavak, bányatavak fürdőzésre kijelölt területeik közül.
  2. Igyunk sok ásványvizet, vagy tisztított vizet, hogy ezzel is pótoljuk szervezetünk elvesztett vízmennyiségét és az ásványi anyagokat.
  3. Otthonunkban ápoljuk le bőrünket természetes tusfürdővel, szappannal és natúr testápolóval
  4. Amennyiben megtehetjük, használjunk a zuhanyon IS víztisztító fejet, ami kiszűri a vízből a klórt is.

Kellemes fürdőzést! Kívánom, hogy gondtalanul élvezhessétek a nyarat!

 

Andi

Zafír szűz kókuszolaj 280ml