Mindenkivel előfordul néha, hogy túl sokat eszik egy finom ételből, vagy esetleg evés után lefekszik, és azt veszi észre, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, sőt még a garatba, szájüregbe is visszajut. Nem kellemes érzés, ezért igyekszünk elkerülni. Akinél ez gyakran megesik, a sav hatására károsodik a nyelőcső belső fala és a regurgitáció már komoly fájdalommal jár együtt. A fájdalom jelentkezhet közvetlen étkezés után vagy éjjel.

Ez egy viszonylag új betegség kb. 65 éve ismert. Az európai unióban a lakosság 40% szenved refluxban és 40 éves kor felett a gyakorisága nő. A gyomortartalom azért tud visszaáramolni, mert a nyelőcső és a gyomorszáj találkozásánál lévő záróizom helytelenül záródik, vagy túl gyakran kinyílik és a savas gyomortartalom visszaáramlik. Tudjuk, hogy a nyelőcső pH-ja lúgos, míg a gyomoré savas. A gyomorsav az nagyon savas kb. pH 2. Ez nagy roncsolásra képes.

Több szempont van, ami kialakíthatja, de egyik sem olyan, amin ne lehetne változtatni. Elsősorban csökkenteni kell a külső nyomást. Ne viseljünk túl szűk ruhát, övet, csökkentsük a nemkívánatos testtömeget. A terhesség alatt is megnövekszik a gyomorra gyakorolt nyomás, de ez csak ideiglenes. 🙂  Szülés után rendeződik. A lefekvés előtti étkezés is hajlamosító tényező. Az egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztása illetve bizonyos ételek, melyek a savtermelést serkentik vagy a nyelőcső záróizmát befolyásolják főleg a már kialakult reflux tüneteit fokozzák. A dohányzás, mint minden betegségnél egy fontos rizikófaktor. Más betegségek, mint például a rekeszsérv is okozhat refluxot és a reflux is okozhat további betegségeket. Kialakulhat egy nyelőcsőgyulladás, a gyakori félrenyelések következtében – aspirációs pneumónia – egyfajta tüdőgyulladás és idült hörghurut jelentkezhet.

A nyelőcső záróizmát és a savtermelést ételek is befolyásolják. Amennyiben már kialakult a reflux, akkor vegyük figyelembe az alábbiakat.

Savtermelést fokozza a húsleves, pecsenyelé, kocsonya, aszpikok, karamell, só, csípős fűszerek, szerecsendió, mézzel édesített vagy a túl édes ital, étel.  A szélsőséges hőmérsékletű étel, ital, ami túl forró vagy túl hideg. Az egyszerre nagy mennyiségű ételfogyasztás.

A záróizom működését befolyásolja ezért kerülendő a túl zsíros, túl fűszeres étel, fokhagyma, vöröshagyma, csokoládé, koffein (kóla, kávé, tea, energiaital), alkohol, szénsavas ital, citrusfélék préselt leve, borsmenta, fodormenta.

A táplálkozás mellet az életmódváltás is fontos. Szokjunk le a dohányzásról, meditáljunk, sportoljunk, hogy a feszültséget levezessük és a testtömegünk optimális tartományban maradjon. Többször, de keveset együnk és semmiféleképp ne lefekvés előtt. A testhelyzet, alvásnál a fejrésznél megemelt legyen. A nyálelválasztás fokozására előnyös lehet a rágózás, természetesen ne mentolos ízesítésű rágót válasszunk.

Több ízben található xylitolos rágógumi:

Xylitol rágógumi Fahéj ízű 30db

 

 A kivizsgálásra nyelőcsőendoszkópiát lehet kérni, ilyenkor szövetmintát is vesznek. Van 24 órás pH monitorozás és nyelőcsőmanometria is. Az utóbbi a nyelőcsőizom és az alsó záróizom működését vizsgálja.  A gyógyszeres kezelésére a beteg protonpumpa-gátlót kap, súlyosabb esetben műtéttel is járhat.

A csecsemőkori reflux az első pár hónapban élettani jelenség, mivel még fejletlen a záróizom. Ha légúti panaszokat okoz vagy megáll a baba súlya, akkor antireflux tápszer adható. Csak anyatejes babáknál lehet az anyatejet sűríteni, ez enyhíti a refluxot.

Dávid Brigitta, dietetikus
06 70/60-38-333

Kapcsolódó termékek:

Boszy Reflux-Gorb tea 20×1,15g

Specchiasol Fermentált Papaya koncentrátum 500ml

Specchiasol Puridren – Lúgosító, méregtelenítő koncentrátum 500 ml