Az epehólyag a májban termelődő epét tárolja.

A májból kiinduló epeúthoz az epevezetékkel kapcsolódik a hólyag. Ez olyan, mint amikor a cseresznye a száránál fogva függ az ágról. Az ág az epeút és a cseresznye szára az epevezeték.  Az epehólyag tartalma a vékonybélbe ürül. A vékonybél csatlakozásnál van a hasnyálmirigy kimenő csöve is. Így együtt nyílnak a vékonybélbe. Ez fontos abból a szempontból, hogy ha egy kisebb kő elindul a hólyagból végig az epeúton, majd a végén megakad, ezzel elzárja a hasnyálmirigy enzimjei elől is az utat a vékonybélbe. Ilyenkor akut hasnyálmirigy gyulladás alakul ki. De térjünk vissza az epéhez!

A májsejtek egész nap termelik a híg epefolyadékot, ami olyan napi 0,5-1 liternyi mennyiséget jelent. Mivel az epére csak étkezéskor van szükség, a hólyagban tárolódik. A hólyagban besűrűsödik és megváltozik az alkotórészek aránya.

Az epe több összetevőből áll. A megszokás az, hogy csak epesavnak nevezzük az epehólyag tartalmát pedig ennél sokkal összetettebb. Egyrészt nagy mennyiségű vizet tartalmaz.
Továbbá:

  • koleszterint
  • epesavas sókat
  • epefestéket – billirubin
  • lecitint
  • egyéb foszfolipideket

Az egészséges koleszterin-foszfolipid-epesav arányok, 5-25-70.  Ha ezek az arányok megváltoznak, például megnő a koleszterin aránya, az epe túltelítetté válik, akkor koleszterinkristályok csapódnak ki, és megindul a kőképződés.

Az epekövön kívül, előfordulhat az epehólyag és az epeút gyulladása. Ezek lehetnek akut vagy krónikus jellegűek és sajnos daganatos megbetegedés is előfordulhat.

Az epe szerepe

A táplálkozással bevitt zsírok felaprítása az epe feladata. A túl nagy méretű zsírcseppekhez nem fér hozzá a hasnyálmirigy lipáz enzime, ezért kell az epe, hogy kisebb méretűek legyenek. Ha hiányos vagy kevés az epe, akkor a zsírok felszívódása csökkent. Csökkent emésztést maldigestionak nevezzük.

Az epehólyag összehúzódása elsősorban a tápanyagok hatására következik be. A vékonybélbe jutó tápanyag – főleg a zsírok – hatására. Leghatásosabb a zsírok, tojássárgája, tejszín, olaj, meleg zsiradék.

Kisebb a fehérjék hatása – húsok

A szénhidrátok nem váltanak ki hólyag összehúzódást.

Az epe kiválasztásra, az epehólyag összehúzódására hatást gyakorolnak az illóolajok, aromaanyagok, így a fűszerek, a magas aroma tartalmú gyümölcsök (kivi, ananász, narancs) zöldségek közül a káposzta, kelkáposzta. A környezetünkkel kapcsolatos érzéseink is hatással vannak az epe kiválasztásra. A nagy feszültség, munkával vagy magánélettel kapcsolatban ugyancsak befolyásoló tényezők.

Az epével választódik ki a koleszterin és számos gyógyszer is, a vörösvértestek széteséséből származó B12-vitamin és a hemoglobin lebontásából az epefesték. Az epefesték adja a széklet barna színét. A kiválasztott epesavas sók a vékonybélből visszaszívódnak és újra használja a máj további epefolyadék termeléshez.

Jellemző kövek

Hazánkban a koleszterinkövek gyakoriak a táplálkozási szokásokból adódóan. Epekő leggyakrabban az epehólyagban keletkezik. Gyakran egy életen át nem okoz panaszt, ezt néma kőnek hívjak. Ha bejutnak az epeútba, ott elzáródást okoznak, ami nagy fájdalommal és egyéb komplikációkkal jár. Az is előfordul, hogy szépen kiürül a vékonybélbe.

Lehetnek még bilirubin kövek is, de ez kb. 20%-a az epeköves eseteknek.

A kövek 75%-a néma 25%-a tünettel jár együtt. A kövek kimutatásához ultrahang vizsgálat, a differenciáláshoz vagyis a típus megállapításához CT vizsgálat szükséges.

Kőképződés okai és az étrend a következő részben folytatódik! 🙂

Dávid Brigitta
dietetikus
Tel.:  0670 60 38 333

Az epeműködés segítésére természetes megoldás lehet a Hunyadi János gyógyvíz.

Itt találod :

Hunyadi János gyógyvíz keserűsós 700ml