Jaj, úgy élvezem én a strandot! Na de meddig?

 

A jó idő beköszöntével, aki csak teheti, az vízpart közelébe húzódik a nagy forróság elől. A mostani hűvös levegő nagyban hozzá járul ahhoz, hogy tompítsa a napsugárzás égető érzését. A szeles időben a kalapok és kendők is könnyedén lekerülnek, ezzel szabadon hagyva a fejtetőt. Bizony így nem kell sok idő neki és kínzó rosszullét törhet ránk. Túlzott napozás következtében az egész test felmelegszik, ami igénybe veszi a szervezetet. A keringés megváltozhat, a szervezet nem tudja leadni a felesleges hőt, és így az agy túlhevülhet.

A fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés mellett, akár zavart tudatállapot és eszméletvesztés is jelentkezhet. Bizony a napszúrás és a hőguta ellen ilyen időben is védekezni kell.

A köznyelvben gyakran emlegetjük a napszúrást a hőguta szinonímájaként, pedig a két betegség nem azonos.

Napszúrás tünetei: fejfájás, forró haj/fejbőr, hányinger, szédülés, émelygés, nyugtalanság, hideg bőr.

Hőguta tünetei: hasonlóak a napszúrás tüneteihez, de ha a tudatállapot zavarossá válik, izomgörcsei vannak, problémája van a lábra állással és elveszíti az eszméletét, akkor valószínűleg hőgutáról van szó. Ilyen esetben mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, mert veseelégtelenség, súlyos esetben akár halál is bekövetkezhet.

Hőguta előfordulhat napozáskor, fesztiválokon, évzárókon, esküvőn, amikor hosszabb ideig melegnek van kitéve az emberi szervezet és felforrósodhat akár 43-44 fokra is.

Fokozottan veszélyeztetettek természetesen a gyerekek és az idősek, keringési-, pszichiátriai betegségben szenvedők.

A csecsemők a legérzékenyebbek és ők reagálnak a leggyorsabban erre. Érdemes megfigyelni a sírásukat, amely ilyenkor keservessé, visítóssá válik. Hamar belázasodnak, és a fejen, a kutacs területén a bőr előredomborodik vagy megfeszül. Velük mindenféleképpen forduljunk orvoshoz!

Mit tehetünk, hogy ha valakin tapasztaljuk a tüneteket?

  • Kortyonként itassunk vele vizet (ásványvízzel az elvesztett ásványi anyagokat is pótolni tudjuk)
  • Vigyük árnyékba, esetleg légkondicionált szobába
  • Tegyünk hideg borogatást a homlokra, nyakra
  • Félrebeszélés és eszméletvesztés esetén mindenféleképpen hívjunk mentőt, vagy vigyük kórházba

Mindenkit arra kérünk, hogy vigyázzon a nyaralás során is az egészségére! Mindig legyen nálunk víz, hordjunk kalapot és a világos színű ruhákat részesítsük előnyben.

Kívánjuk, hogy minden percét élvezhessétek a nyaralásnak! 🙂

Nóri